Regels thuiswerken als ZZP'er

By
FinNoDev
August 14, 2024
3
mins read
Share this post

Als ZZP'er thuis werken kan er fijn zijn en voordelen hebben. Wil je als ZZP'er thuis werken dan zijn er wel een aantal regels en overwegingen waarmee je rekening moet houden. Hieronder lees je de belangrijkste punten waar je rekening mee moet houden.

Vergunningen en Bestemmingsplan

Afhankelijk van de aard van je werkzaamheden en de gemeente waarin je woont, kan het nodig zijn om een vergunning aan te vragen. Controleer het bestemmingsplan van je woning bij de gemeente om te zien of je je bedrijf mag runnen vanuit je huis.

Fiscale Aftrekbaarheid

Je kunt bepaalde kosten, zoals huur, energiekosten, en inrichtingskosten, aftrekken van de belasting als je werkruimte aan specifieke eisen voldoet. De werkruimte moet bijvoorbeeld een zelfstandig onderdeel van je woning zijn en een eigen ingang hebben.

ARBO-regels

Als je personeel in dienst hebt, moet je zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving, ook als je vanuit huis werkt. Dit kan betekenen dat je je huis moet aanpassen om aan de arbo-eisen te voldoen.

Verzekeringen

Overweeg om je verzekeringen aan te passen. Een standaard opstal- en inboedelverzekering dekt mogelijk niet alle zakelijke risico’s. Denk aan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en een zakelijke inboedelverzekering.

Inschrijving KvK

Zorg ervoor dat je je onderneming inschrijft bij de Kamer van Koophandel (KvK). Dit is verplicht voor de meeste zzp'ers, zelfs als je vanuit huis werkt.

Privacy en Zakelijke Gegevens

Als je klanten thuis ontvangt, moet je ervoor zorgen dat hun privacy gewaarborgd is. Ook is het belangrijk om zakelijke en privégegevens gescheiden te houden.

Milieu- en Geluidsnormen

Afhankelijk van je bedrijfsactiviteiten, moet je mogelijk rekening houden met milieuregels en geluidsnormen om overlast voor buren te voorkomen.

BTW en Zakelijk Gebruik

Als je een deel van je woning zakelijk gebruikt, kun je een deel van de btw op kosten zoals energie en huur aftrekken, mits het zakelijk gebruik aantoonbaar is.

Door deze regels in acht te nemen, kun je op een verantwoorde en legale manier vanuit huis je onderneming runnen. Het is verstandig om extra advies in te winnen bij FinNoDev.

Share this post
FinNoDev